Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2022. május 30., hétfő | 19:30
Zeneakadémia
Live stream

Műsor

Dohnányi Ernő: Pierrette fátyla, op. 18 – részletek
Dragony Tímea: BIFROST – „a Híd” a 2020-as MÜPA zeneíró pályázat díjazottja
***
Bartók Béla: Magyar képek, BB 103
Kodály Zoltán: Budavári Te Deum

Közreműködik:

Rőser Orsolya – szoprán
Bakos Kornélia – alt
Brickner Szabolcs – tenor
Cser Krisztián – basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Oliver von Dohnányi


Kocsis Zoltán, az utóbbi öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja hagyományt teremtett azzal, hogy minden évben, születésnapján koncertet adott jótékony célra, muzsikus társait, barátait meghívva közös kamarazenélésre. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint alma matere, és keresztelték el május 30-át a magyar klasszikus zene napjának. A neves muzsikus születésének hetvenedik évfordulóján, 2022-ben a huszadik század klasszikus magyar szerzőinek alkotásai mellett természetesen napjaink magyar zenéje is képviselteti magát: ősbemutatóként hallhatjuk Dragony Tímea skandináv mitológia ihlette alkotását, a 2020-as Müpa Zeneműpályázat szimfonikus zenekari művek kategóriájában díjazott kompozícióját.
Az 1955-ben született dirigens, Oliver von Dohnányi a jekatyerinburgi Urali Operaház zeneigazgatója.

„A Bifrost a skandináv mitológiában egy nagyon erős híd, amely összeköti a földet az éggel. Mitológiai elnevezése a „lángoló szivárványhíd”.
Az istenek minden nap átlovagolnak rajta, amikor a törvénykezésre gyülekeznek. A híd egyik lába az istenek lakhelye,a földöntúli világ, a mennyország: az isteni éter, fény, befolyásoló erő. A híd túlodala a föld, a földi lét, háború.és a szerelem: maga az Élet. A hidat mindig megpróbálják bevenni a mindent maguknak akaró ember seregek, de nem tudják.
A műben hallhatóvá válik a mennyország ábrázolása, a híd megjelenítése, a két támadás a híd bevételére és végül a híd dicsőítése.
A Bifrost híd összekötő szerepéhez számos mitológiai történet fűzödik!” Dragony Tímea