Finn Kodály Társaság

2021. május 28., péntek | 17:00
Online koncert
Live stream
INGYENES

Műsor

magyar nyelvű köszöntés

Bartók Béla: Szonáta, 1. tétel: Allegro moderato 
előadja: Virva Garam, zongoraművész és -tanár

Kodály Zoltán: Szólószonáta op. 8. 1. tétel: Allegro maestoso ma appassionato
előadja: Olli Varonen, csellóművész

Verses üdvözlet magyarul és finnül: Márai Sándor: A névtelen költő
saját műfordítását előadja: Záborszky Katariina, hegedűművész és -tanár

A felvételek a helsinki Magyar Kulturális Intézetben, illetve a Lauttasaari Zeneiskolában készültek.


„Garam Virva vagyok, zongorista és tanár. A magyar zene és nyelv nekem nagyon fontos. Nagyapám magyar pap volt és a finn nagymamám zongorista. Az édesapám, Garam Lajos Egerben született. Soha nem beszéltünk magyar nyelven otthon, de egyetemen egy kicsit tanultam. Szép és érdekes a rokon nyelvünk szerintem, mint a zene is. Feledhetetlen volt a tavasz Budapesten, 2002-ben, amikor a Liszt Akadémián tanultam. Akkor az első alkalommal Bartók Szonátát is játszottam, és beleszerettem. Kocsis Zoltánnak az előadása erről nekem a legjobb példa volt. Mindig csodáltam Kocsisnak a zenei stílusát.” (Virva Garam zongoraművész és -tanár, a Finn Kodály Társaság alelnöke)

„Kedves Barátaim! 1984 és ’88 között tanultam a Liszt Akadémián, Banda Ede volt a csellótanárom. Természetesen a négy év alatt sokszor láttam Kocsis Zoltán urat is, és emlékszem egy kellemes sztorit a tanulók között – akkor már természetesen legend volt – és nem csak azért, hogy kitűnő zongorista, hanem mesélték, hogy Kocsis Zoltán úr megtudta fejéből a budapesti telefonkönyvet is.” (Olli Varonen csellóművész, a Finn Kodály Társaság elnöke)

„A leírtak megfogalmazói nem magyar anyanyelvűek, mégis csodálatosan meg tudták fogalmazni gondolataikat e számukra idegen nyelven is.” 

A Társaság honlapja (finn nyelven): https://www.suomenkodalyseura.fi/


A 40 éves Finn Kodály Társaság fő célja, hogy ápolja Kodály Zoltán szellemi örökségét, melynek középpontjában a zene és a zenei nevelés áll. A Társaság törekszik arra, hogy a finnországi zeneoktatást támogassa, építse, továbbá koncerteket adjon, és olyan helyekre is eljuttassa az élő klasszikus zene élményét, ahol erre kevés a lehetőség. A Finn Kodály Társaság szinte mindegyik tagja kötődik valamilyen módon Magyarországhoz, a Kodály-módszerhez vagy a magyar komolyzenéhez. Tevékenységükben az egyik legtöbbet idézett Kodály-mondatot kívánják megélni: „A zene mindenkié”.
A Társaság szorosan együttműködik a helsinki Magyar Kulturális Intézettel. Léte fontos kapocs Finnország és Magyarország kulturális együttműködésében.