Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. „A Zeneakadémia tanára volt, hallgatóinkkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte. Megható volt, ahogyan át akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul” – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a Nemzeti Filharmonikusokkal közös szervezésben megvalósuló egész napos program alapítása alkalmából.

„A Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-től kezdett dolgozni a Zenekarral. Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot” – tette hozzá Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy országszerte minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A két szervező számít a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeinek, azaz a klasszikus muzsikálás hazai utánpótlásának bemutatkozására, valamint akár új művek premierjére is. Céljuk, hogy megismerhessük a hazai klasszikus zene ifjú nemzedékét. Ezért felkérték az ország zenekarait és zeneiskoláit, hogy vegyenek részt ebben a programban, elsősorban magyar műveket tartalmazó programokkal, és ha tehetik – tekintettel a pandémiás helyzetre –, saját városaikban készítsenek felvételeket erről.

Az elkészült előadásokat a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti május 30-án, vagy az azt megelőző napokban.

Eddig országszerte közel húsz zeneiskola és számos elismert együttes jelezte részvételi szándékát. Műsorterveikben Bartók és Kodály mellett kortárs magyar szerzők művei is helyet kaptak.


Kocsis Zoltán (fotó: Nemzeti Filharmonikusok/Kenéz László)

Kocsis Zoltán a vidéki komolyzenei együttesek közül számos zenekarral dolgozott együtt. A születésnapján hallhatjuk majd – többek között – a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusait és együtteseit. Az ünnep alkalmából a nemzet jeles karmesterei szólalnak meg, mesélnek művészi és baráti kapcsolatukról Kocsis Zoltánnal, és hallhatjuk muzsikus barátainak gondolatait a zenei művek előadása előtt.

A május 30-i események záró koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése lesz a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész közreműködésével. A műsorban szerepel Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új kompozíciója, valamint Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók–Serly Brácsaversenye (cselló átirat), Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt második magyar rapszódiája.

A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek. A szervezők reménye szerint a csatlakozó zenekarok és intézmények támogatásra pályázhatnak majd ezek megrendeléséhez a 2022-es évre. Az új művek bemutatását szolgáló támogatásról, a csatlakozás részletes feltételeiről várhatóan 2021 júniusától áll rendelkezésre bővebb információ.

Hamarosan elkészül a rendezvény honlapja (www.magyarklasszikuszenenapja.hu), amelyen a teljes program olvasható lesz.

Forrás: lfze.hu