Tisztelt Közönségünk!

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján indítja útjára A Magyar Klasszikus Zene Napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

„A Zeneakadémia tanára volt, hallgatóinkkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte. Megható volt, ahogyan át akarta adni tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul” – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a Nemzeti Filharmonikusokkal közös szervezésben megvalósuló egész napos program alapítása alkalmából.

Dr. Vigh Andrea
fotó: Felvégi Andrea

Herboly Domonkos
fotó: Csibi Szilvia

„A Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-ben kezdett dolgozni a zenekarral. Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke arra kötelez bennünket, hogy megmutassuk: a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot” – tette hozzá Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.